lördag 21 februari 2015

Ugnspannkaka med bl.a.fläsk

4 portioner, Värm ugnen till 225 grader.

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
7½ dl mjölk
4 stora ägg
½ tsk salt
1 krm mald cayennepeppar
1 krm mald muskot
nymald svartpeppar
---------------------------------------------------
400 g rökt/rimmat fläsk (svålfritt) i små tärningar
1 stor gul lök, finhackad
5 medelstora äpplen, skalade, urkärnade och klyftade
2 msk havregryn
2 msk rågflingor
2 msk hackad sötmandel
---------------------------------------------------
1. Värm ugnen till 225 grader. Vispa samman allt mjöl med hälften av mjölken till en slät smet.
Tillsätt resterande mjölk, ägg, salt och kryddor. Vispa noga och ställ smeten åt sidan.

2. Hetta upp en riktigt stor stekpanna med höga kanter och ugnssäkert handtag. Stek sidfläsket knaprigt, tillsätt löken och fräs tills den är mjuk.
  Lägg i äppelklyftorna, rör runt så att allt blandas och häll i smeten. Strö över havregryn, rågflingor och sötmandel. Sätt in stekpannan mitt i ugnen och grädda i 30-35 minuter eller tills pannkakan känns fast.
---------------------------------------------------------
Saknar man en sådan stekpanna kan du först steka klart och sedan lägga över allt i en smord gratäng- eller cassouletform.

Källa: Bok Allt i ett Jonas Borssén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar